Adana'da Aktinik Kretoz tedavisi için Uzm. Dr. Pınar Bozkurt Özel Dermatoloji Kliniğinden randevu alabilirsiniz.
Derideki bu, yüzeyi pürtüklü küçük kabarıklıklar genellikle güneşe sürekli maruz kalan bölgelerde, çoğunlukla yüz, kafa derisi ve boyun, ön kollar, üst göğüs ve ellerde oluşur. Aktinik keratozların düşük oranda deri kanserine (skuamöz hücreli karsinomaya) dönüşme riski nedeni ile epidermis düzenli taramalarla izlenmeli ve bir dermatolog tarafından muayene edilmelidir. Aktinik keratoz tanısı dermoskop ile bakılarak doğrulanır. Açık tenli insanlar aktinik keratoz açısından daha risklidirler. Bu prekanseröz lezyonların oluşumunu önlemenin en iyi yolu dikkatle güneşten korunmaktır.
Güneşten korunma yanında uygulanabilecek tedavi seçenekleri kriyoterapi (sıvı nitrojen ile dondurularak lezyon yok edilir), küretaj ve eksizyondur.
Solar aktinik keratoz nedir?
İleri yaşlarda özellikle saçlı deri ve yüz gibi güneş gören bölgelerde gelişen aktinik (solar) keratozlar (AK), in situ karsinom olarak kabul edilmektedir.
Ciltte keratoz nedir?
Aktinik keratoz, uzun süreli kontrolsüz güneşe maruz kalmaya bağlı olarak en çok güneş gören bölgelerde görülen deride anormal hücre gelişimini yansıtan deri değişiklikleridir.
Hastanın durumuna bağlı olarak Diklofenak jel, İmikuimod krem, Flurourasil krem seçilebilir. Bulgulara göre tedavi süresi belirlenir.
Lazer tedavisi: Lazerlerle de deri üst yüzeyi uzaklaştırılara aktinik keratoz tedavi edilir. Tedavi sonrası bölge 1-2 hafta sonra iyileşir.