Et beni tedaviniz ve Et beni tedavisi fiyatları için Adana'da Uzman Doktor Pınar Bozkurt Dermatoloji Kliniğinden randevu alabilirsiniz.
Et benleri, iyi huylu deri büyümeleridir ve semptomlara neden olmaz. Et benleri, softfibromalar, akrokordonlar ve fibroepitelyal polipler olarak da adlandırılırlar.
Çoğunlukla deri renginde olup bazıları daha koyu renkli olabilir. Yüzeyi düzgün ya da pürüzlüdür ve genelde çok küçük (1 mm) olup üzüm boyutu kadar da büyüyebilirler.
Vücudun neredeyse herhangi bir yerinde görülebilirler, fakat çoğunlukla göz kapaklarında, boyunda, kasık bölgelerinde ve koltuk altı bölgeleri gibi vücut katlantı bölgelerinde görülürler.
Et benleri çok yaygındır. İnsanların yaklaşık yüzde 25'inde genellikle 50 yaşından sonra et benleri gelişir. Et benleri, diyabet hastalarında ve aşırı kilolu kişilerde daha sık görülmektedir. Aşırı terleme ve gebelik durumlarında da görülme sıklığı artar. Çalışmalarda genetik yatkınlık da gösterilmiştir.
Et benlerinin tedavisinde;kriyoterapi(deriyi dondurarak beni çıkarma), koterizasyon(dokuyu ısı ile yakma veya yok etme), plazma enerjisi ya da lazer tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Et benleri zararsız olarak kabul edildiğinden, çıkarıldıktan sonra doku genellikle analiz edilmemektedir. İstisna olarak, çocukta et beni oluştuğunda takip edilmelidir; çünkü nevoid bazal hücreli karsinomasendromu olarak adlandırılan ve cilt kanseri içeren, nadir görülen bir genetik durumun başlangıcı olabilir.
Bununla birlikte, alınan et benleri geri gelmezse de yeni et benleri oluşabilir.
Herhangi bir zararı olmamakla birlikte kozmetik açıdan sıkıntı oluştururlar. Ciltteki diğer değişiklikler gibi, et benlerinin görünümünde de değişiklik olursa mutlaka dermatoloğa muayene olunmalıdır.
Halk arasında et benlerin tedavi edilmesi ya da alınması sonucu bir takım olumsuz yan etkiler görüleceğine dair yanlış bilgiler yayılmıştır. Ancak bu işlemin zararsız olduğu yapılan işlemler sonucunda ortaya konulmuş ve hiçbir sakıncasının olmadığı ispatlanmıştır. Yapılan tedavi sonrası hiçbir olumsuz yan etki görülmemektedir.
Et Beni Nedir?
Et beni, ten ya da kahverengi renkte olup genelde bulunduğu bölgeye bir sap ile bağlı olan yumuşak deri oluşumlarıdır.
Pek çok insanda bir veya birden fazla et beni bulunabilmektedir. Et benleri normal benler ile karıştırılsa da normal benlerin habisleşme potansiyelleri bulunup tedavi altında olmaları gerekirken et benlerinin böyle bir problemi olmayıp zararsız oluşumlardır.
Et Benleri Nerelerde Oluşur?
Et benleri vücudun tamamında görülebilse de sıklıkla boyun, koltuk ve meme altı ile göz kapakların da rastlanmaktadır. Et benleri görünüm olarak farklılık gösterse de genelde kırışmış, düz ve düzensiz halde olmaktadırlar.
Et benlerinin bazıları misket büyüklüğünde olabilmektedir. Et benleri daha çok tenin birbirine sürttüğü ya da giysilerin tene sürttüğü bölgelerde oluşmaktadır.
Et benlerinde genetik yapıdan, güneş etkisinden, gebelik, aşırı kilo kaybı ve doğum kontrol haplarının kullanımı ve yaşlılık gibi durumlardan dolayı artış görülebilmektedir.
Et Benleri Ne Zaman Oluşur?
Pek çok insanda et benlerinin varlığı söz konusu olsa da daha çok orta yaş ve üzeri kişilerde görülmektedir. Kadınlarda genellikle hamilelik zamanlarda oluşmaktadır. Küçük yaşlardakilerde ve çocuklarda ise et benleri genellikle boyun ve koltuk altında görülmektedir. Cildin sürtündüğü bölgelerde daha sık görülse de aşırı kilolu kişilerde de yaygın olarak görülmektedir.
Et Benleri Nasıl Görünür?
Et benleri ten renginde ya da koyu renkte olabilmekte büyüklüğü 1 mm ile 5 cm arasında değişiklik göstermektedir. Sıklıkla koltuk altı, meme altı, boyun vb. kıvrım bölgelerinde görülmektedir. Aşırı kilolu ve şeker hastası olan hastalarda çok sık ve yaygın olarak görülmektedir.
Et Benleri Nasıl Oluşur?
Et benleri, derinin en üst yüzeyindeki gevşek kollajen lifleri ve damar dokusundan oluşmakta olup oluşum nedenleri tam olarak belli değildir. Et benlerinin gelişiminde;
+ Deriyi ovalamak
+ Deriyi tahriş etmek,
+ Sürtünme gibi faktörler önemli rol oynamaktadır.
Bunların yanı sıra hamilelik ve jigantizm hastalığı, insülin direnci ve siğil virüsü de et benlerinin büyümesinde etkili faktörlerdendir.
Et Benleri Hangi Yöntemlerle Tedavi Edilir?
Yaygın olarak görülen et benleri insanları görünüm olarak rahatsız etmektedir. Bunun yanı sıra giysilerin sürtünmesinden dolayı görülen rahatsızlık, evcil hayvanların ve çocukların dikkatini çekmesi ve dokunmaları et benlerini aldırmanın başlıca nedenleridir. Et beni tedavisinde uygulanan yöntemler;
+ Kriyoterapi (dondurma)
+ Elektrokoter
+ Cerrahi olarak çıkartma
+ Lazer tedavisi
+ Lazerle Et Beni Tedavisi Adana
Et benlerinden kurtulmak için bir ilaç tedavisi bulunmasa da et benlerinden kurtulmak çok kolaydır. Yukarıda sayılan tedavi yöntemlerinden birisi kullanılarak et beni tedavisi yapılmaktadır.